فرخ؛ یکی از ارکان سبک ادبی خراسانی

به گزارش همه ایده های جدید در خراسان رضوی، دوم اردیبهشت، سالروز درگذشت مرحوم سیدمحمود فرخ خراسانی است؛ شاعر، ادیب، نماینده مجلس شورای ملی، پژوهشگر، انجمن دار و فعال فرهنگی معاصر که نامش با انجمن ادبی فرخ در ادبیات و فضای فرهنگی کشور ماندگار شده است. او در سال 1276 هجری شمسی در مشهد به جهان آمد و 84 سال بعد یعنی در سال 1360 هجری شمسی در همین شهر بدرود حیات گفت و در دارالذکر حرم مطهر رضوی به خاک سپرده شد.

فرخ؛ یکی از ارکان سبک ادبی خراسانی

پدر فرخ خراسانی، سیداحمد جواهری متخلص به دانا از ادیبان، خوش نویسان و شاعران مشهد بود و به همین دلیل او هم از کودکی سرودن شعر را شروع کرد، دوران کودکی فرخ در مکتب خانه ها و محافل ادبی سپری شد که همراه با پدرش در آنها حضور می یافت و نزد ادیبان مشهوری همچون ادیب نیشابوری و شیخ محمدحسین سبزواری درس خواند. فرخ در ایام جوانی به شاعری مشهور بدل شد و در روزگار پختگی نیز خود را به عنوان یکی از ارکان شعر سبک خراسانی در دوران معاصر به ادبیات ایران معرفی کرد.

در کارنامه کاری وی معاون نایب التولیه آستان قدس رضوی، متصدی امور اداری آستان قدس رضوی، کفالت استانداری خراسان، نمایندگی مردم در دوره های دوازدهم و سیزدهم مجلس شورای ملی، ریاست هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت نخ ریسی و نساجی و برق خسروی خراسان ثبت شده است و در سال 1353 به مقام استادی افتخاری دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد هم رسید.

فرخ در منزل شخصی سال های طولانی انجمن ادبی فرخ را برپا می کرد و افراد شاخصی همچون ملک الشعرا بهار، مهدی اخوان ثالث، محمدحسین شهریار، بدیع الزمان فروزانفر، غلامحسین یوسفی، عبدالحسین زرین کوب، محمدرضا شفیعی کدکنی، احمد کمال پور، عماد خراسانی، مؤید ثابتی، علی اکبر گلشن آزادی، مهرداد اوستا، علی باقرزاده، محمد قهرمان، محمدرضا حکیمی، ذبیح الله صاحب کار و بسیاری دیگر از بزرگان شعر و ادب پارسی حضور پیدا می کردند.

فرخ خراسانی تألیف آثاری همچون تصحیح تاریخ مجمل فصیحی، سفینه فرخ، روضه خلد، منتخب آثار و توضیح احوال استاد منشی باشی نصرت، خلاصه احوال و منتخب آثار اوحدی اصفهانی معروف به مراغه ای و نیز نگارش مقاله های ارزشمندی در مجله های ادبی معتبر همچون آینده، یغما، فرهنگ خراسان و... را در کارنامه کاری خود به ثبت رسانده است.

اما بخش مهم دیگری از میراث ادبی وی دیوان اشعار محمود فرخ دربرگیرنده مجموعه کامل اشعار این شاعر در 1320 صفحه است که در سال 1391 به کوشش جلال قیامی توسط نشر اردشیر در مشهد منتشر شد.

یکی از کوشش ها و پیگیری های استاد محمود فرخ، گردآوری کتاب ها و نسخه های خطی از آثار ارزشمند زبان فارسی است. کوشش وی در این راه چنان بود که برخی آثار ارزشمند ادبیات فارسی را به خط خویش رونویسی و نگهداری نموده و بر برخی از آن ها حاشیه نگاشته است.

فرخ چهارده نسخه کتاب خطی و 88 جلد کتاب چاپی را وقف کتابخانه آستان قدس رضوی کرد و در سال 1349 برای تأمین هزینه درمان پسرش در آمریکا، بخش عمده ای از کتاب هایش را به دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد فروخت، پس از درگذشت او نیز بخش دیگری از کتابخانه اش در سال 1381 به این دانشکده اهدا شد.

در اردیبهشت 1398 نیز شب محمود فرخ به همت مرکز مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی با همکاری مجله فرهنگی هنری بخارا در دانشکده ادبیات و علوم انسانی مشهد برگزار گردید.

موضوع احیای خانه مرحوم فرخ در مشهد از جمله موضوعاتی است که همچنان پرونده اش باز است، شورای شهر مشهد چندین بار احیای این خانه به نام خانه ادبیات مشهد را وعده داده است که هنوز به نتیجه نرسیده است. ایبنا این موضوع را پیگیری خواهد نمود.

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران

به "فرخ؛ یکی از ارکان سبک ادبی خراسانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فرخ؛ یکی از ارکان سبک ادبی خراسانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید